Urban Pioneer Markku Markkula nousemassa EU:n Alueiden komitean puheenjohtajaksi

Urban Millin pioneereihin lukeutuva Espoon kaupunginvaltuutettu ja Aalto-yliopistossa neuvonantajana työskentelevä ex-kansanedustaja Markku Markkula on valittu äänin 76-28 Euroopan kansanpuolueen EPP:n ehdokkaaksi EU:n Alueiden komitean puheenjohtajaksi. Tehtävässä ei ole aiemmin ollut suomalaista.

MM_UM_2013_04_18

Virallisesti valinnat tehdään 12.2. Europarlamentin istuntosalissa pidettävässä komitean täysistunnossa, jossa 353 EU:n eri alueita edustavaa jäsentä tekee päätökset alkavasta 5-vuotiskaudesta.

Euroopan kansanpuolue EPP ja Euroopan sosialistien ja sosiaalidemokraattien puolue PES jakavat puheenjohtajuuden viisivuotiskaudella. Puolueet neuvottelevat siitä, aloittaako kauden EPP:n vai PES:n edustaja. PES:n ehdokas puheenjohtajaksi on belgialainen Karl-Heinz Lambertz.

Näin Markkula Facebookissa:

”Nyt siis reipas harppaus EU:n ytimeen. Seuraavat 5 vuotta painottuvat nyt osaltani Brysselissä sekä toki ympäri Eurooppaa. Äänin 76 – 28 valitsi EPP ryhmä eilen EU:n Alueiden komitean www.cor.europa.eu minut presidenttiehdokkaaksi. Katso epp.cor.europa.eu

CoR on EU:n perussäädöstön mukainen alueita ja kaupunkeja edustava hallintoelin, joka jatkuvasti konsultoi Komissiota, Eurooppa-neuvostoa ja Europarlamenttia ja jota näiden on päätöksenteossaan pakko kuulla. Edessä minulla …on siis jatkuvia neuvotteluja komissaarien, komission pääjohtajien, kaupunkien ja alueiden johdon sekä keskeisten asiantuntijoiden kanssa. Perusta on vahva, kun olen vuosien ajan voinut olla hyvien kumppanieni kanssa ja verkostojeni avulla luomassa perusteita ja konsepteja sille, mitä pitäisi tehdä.”

Urban Mill onnittelee Markkua tämän merkittävän valinnan johdosta!

Alueiden komitea pähkinänkuoressa

Alueiden komitea (AK) on neuvoa-antava elin, joka edustaa Euroopan unionin paikallis- ja alueyhteisöjä. Sen tehtävänä on esittää paikallisia ja alueellisia näkemyksiä EU:n lainsäädännöstä. Komitea antaa lausuntoja komission ehdotuksista. Komission, neuvoston ja parlamentin on kuultava alueiden komiteaa ennen paikallis- ja aluehallinnon toimialaan vaikuttavien EU-tason päätösten tekoa (esimerkiksi silloin, kun päätökset koskevat työllisyyspolitiikkaa, ympäristöä, koulutusta tai kansanterveyttä).

Alueiden komiteassa on nykyisin 353 jäsentä (sekä yhtä monta varajäsentä), jotka edustavat kaikkia 28 EU-maata. Neuvosto valitsee jäsenet ja varajäsenet EU-maiden nimeämien ehdokkaiden joukosta viiden vuoden toimikaudelle. Maat valitsevat omat edustajansa itsenäisesti, mutta valtuuskuntien valinnassa noudatetaan kunkin maan poliittista, maantieteellistä ja alueellista jakaumaa. Jäsenet ovat oman alueensa paikallis- tai alueyhteisöjen vaaleilla valittuja tai muuten merkittävässä asemassa olevia edustajia.

Komitealla on 6 valiokuntaa, joiden vastuualat kattavat seuraavat EU:n perussopimuksiin perustuvat politiikanalat:

  • työllisyys, ammatillinen koulutus, taloudellinen ja sosiaalinen yhteenkuuluvuus, sosiaalipolitiikka, terveys
  • koulutus ja kulttuuri
  • ympäristö, ilmastonmuutos, energia
  • liikenne ja Euroopan laajuiset verkot
  • väestönsuojelu ja yleishyödylliset palvelut

6 täysistuntoa vuodessa. Yli 50 EU:n lainsäädäntöä käsittelevää lausuntoa vuodessa. Yi 40 sidosryhmien kuulemista joka vuosi. Yli 300 tapahtumaa vuodessa.

Kuva: Lars Miikki, Urban Mill (CC BY-NC)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s