TaM Katja Soinin väitös 8.5.2015 – ”Facilitating change: Towards resident-oriented housing modernisation with collaborative design”

Väitös muotoilun alalta, Katja Soini

TaM Katja Soini väittelee aiheesta Facilitating change: Towards resident-oriented housing modernisation with collaborative design.

08.05.2015 / 12:00 – 15:05
Mediakeskus Lume, Sampo-sali, Hämeentie 135 C, 00560, Helsinki, Arabia campus, FI

Vastaväittäjänä toimii dosentti Juha Kostiainen Tampereen yliopistosta. Kustoksena on prof. Turkka Keinonen muotoilun laitokselta.

Yhteissuunnittelulla voidaan kehittää avoimia ja monimutkaisia järjestelmiä. Sen tavoitteena on luoda vaihtoehtoisia tulevaisuuskuvia, jotka tuovat arvoa yhtälailla yksilöille, organisaatioille kuin yhteiskunnalle. Yhteissuunnittelun tutkimus on tähän mennessä keskittynyt lähinnä menetelmien kehittämiseen. Vähemmälle huomiolle on jäänyt sen hyödyntämisen yksityiskohtainen ja pitkäaikainen arviointi. Tämä väitöstutkimus esittää empiirisen näkökulman yhteissuunnittelun panoksesta systeemiseen muutokseen. Panosta kutsutaan termillä fasilitointi.

Väitöstyö on pitkittäinen tapaustutkimus. Työssä tutkitaan empiirisesti suomalaista korjausrakentamista – erityisesti putkiremonttia – monimutkaisena järjestelmänä ja sen systeemistä muutosta sekä erään yhteissuunnitteluhankkeen roolia muutoksessa. Tutkimusaineisto koostuu projektidokumenteista, seurantahaastatteluista ja muutoksiin liittyvistä dokumenteista sekä tekijän henkilökohtaisesta kokemuksesta projektityössä. Analyysi osoitti, että korjausrakentamisen systeeminen muutos tarkoittaa alan käännettä teknisestä painotuksesta kohti yhteistä tavoitetta – asukaslähtöistä perusparantamista – järjestelmän useilla tasoilla.

Fasilitointi tuotti erilaisia tilaisuuksia ja kohtaamisia asukkaiden ja korjausrakentamisen ammattilaisten kesken sekä tarinallisen kuvauksen yhteisistä tavoitteista. Esiin nousi kolme pääkehityskulkua: asukaslähtöisyys korjausrakentamisen uutena kriteerinä, investointi palvelutarjonnan kehittämiseen, ja asukaslähtöinen perusparantaminen valtion hallinnossa. Fasilitointi sijoitti yhteissuunnittelun muutosta tukevaksi toiminnaksi, korjausrakentamisen ammattilaisten vastatessa muutoksen aloitteesta ja toteuttamisesta.

TERVETULOA!

http://design.aalto.fi/fi/current/events/2015-04-17-002/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s