Arkkitehti Jyrki Tarpion väitöstilaisuus 15.5.2015 – ”Joustavan asunnon tilalliset logiikat: Erilaisiin käyttöihin mukautumiskykyisen asunnon tilallisista lähtökohdista ja suunnitteluperiaatteista”

”Ihmisten asumiseen kohdistamat tarpeet ovat hyvin moninaisia. Ne vaihtelevat ja myös muuttuvat ajassa. Asunnoilla pitää olla potentiaalia mukautua erilaisiin tarpeisiin ja tarpeiden muutoksiin. Tätä potentiaalia voidaan kutsua joustavuudeksi.” — Jyrki Tarpio

Arkkitehti Jyrki Tarpion väitöstutkimus Joustavan asunnon tilalliset logiikat: Erilaisiin käyttöihin mukautumiskykyisen asunnon tilallisista lähtökohdista ja suunnitteluperiaatteista kartoittaa erilaisia asunnon tilallisia lähtökohtia ja tilasuunnitteluun liittyviä periaatteita, jotka tuottavat joustavuutta. Tarpio kysyy, millaisia toisistaan poikkeavia tilallisia lähtökohtia joustaville asunnoille on olemassa ja minkälaista joustavuutta nämä lähtökohdat tuottavat.

Väitöstilaisuus järjestetään Tampereen teknillisen yliopiston Rakennustalon salissa RG202 perjantaina 15. toukokuuta 2015 kello 12. Vastaväittäjänä toimii tekniikan tohtori, arkkitehti Lauri Louekari.

Tutkimuksessaan Tarpio erottaa seitsemän joustavan asunnon tilallista lähtökohtaa ja näihin kytkeytyvää suunnitteluperiaatetta. Näitä hän kutsuu joustavan asunnon tilallisiksi logiikoiksi. Logiikat perustuvat joko muunneltavuuteen tai monikäyttöisyyteen, ja ne tuottavat keskenään erilaiset joustavuusominaisuudet. Mikään yksittäinen logiikka ei tuota kaikenkattavaa joustavuutta. Kaikilla logiikoilla on joustavuuden kannalta sekä niille ominaiset mahdollisuudet että rajoitteet. Tilan ei kuitenkaan tarvitse muodostua vain yhdellä logiikalla, vaan logiikoita voi yhdistellä.

Lue koko ARCHINFON:n artikkeli tästä.
Väitöstutkimuksen tiivistelmät suomeksi ja englanniksi:
JTarpio_tiivistelma.pdf
JTarpio_abstract.pdf

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s