Aallon geoinformatiikan maisteriopiskelijat voitokkaita innovaatiokilpailussa

Aalto-yliopiston opiskelijatiimin työ on voittanut SICK Oy:n innovaatiokilpailun. Voittaneen työn aiheena oli SICK-TiM -laserkeilain voimalinjojen UAV-tarkastuksessa. Opiskelijajoukkueen jäsenet opiskelevat Aalto-yliopiston Rakennetun ympäristön laitoksen Geoinformatiikan maisteriohjelmassa.

opiskelijatiimi

Aalto-yliopiston Rakennetun ympäristön laitoksen kilpailutiimi: Sami-Petteri Karvonen, Joni Salo, Atte Korhonen, Heikki Kauhanen.

Teekkaritiimi kehitti uuden tavan hyödyntää pienikokoista laserkeilainta robottikopterissa ja konseptin sen soveltamiseksi voimalinjatarkastuksissa. Jatkuva voimalinjojen seuranta ehkäisee onnettomuusriskejä ja parantaa näin sähköverkon luotettavuutta.

Innovaatio ratkaisee monia alan haasteita hyödyntämällä laserkeilainta samanaikaisesti linjaseurantaan, törmäyksen-estoon sekä pistepilven tuottamiseen. Konsepti tarjoaa nykyaikaisen vaihtoehdon perinteisille voimalinja-tarkastuksille, kuten visuaalisille ilmatarkastuksille. Se uudistaa myös uusimpien kauko-ohjattavilla lennokeilla tehtävien linjatarkastusten menetelmiä.

“Tällä hetkellä linjaa tarkastavat robottikopterit ovat suurikokoisia ja kalliita – sekä lentävät turvallisuussyistä korkealla puiden ja kannatinpylväiden yläpuolella. Päätimme kääntää asetelman ylösalaisin. Pienikokoinen ja edullinen laserkeilaimella varustettu robottikopteri voi tarkastaa voimalinjaa mahdollisimman läheltä ja näin tarjota mittausaineistot paljon edullisemmin kuin aikaisemmat menetelmät”, kertoo opiskelijatiimin vetäjä Atte Korhonen.

Joukkueen jäsenet aloittivat opintonsa syksyllä 2016 uudessa Aalto-yliopiston Geoinformatiikan maisteriohjelmassa  http://www.aalto.fi/fi/studies/education/programme/geoinformatics_master .

Ohjelma sisältää laserkeilauksen, fotogrammetrian, kaukokartoituksen, geodesian, geoinformaatiotekniikan ja kartografian yliopisto-opintoja. ”Voitto SICK Oy:n 25-vuotisinnovaatiokilpailussa oli upea alku uudelle maisteriohjelmallemme. On hienoa, että maisteriohjelmamme on houkutellut näin hyviä opiskelijoita”, hehkuttaa Geoinformatiikan ryhmän vetäjä professori Henrik Haggren.

Kilpailuun osallistumisen mahdollisti koulutusohjelman kiinteä yhteys Aalto-yliopiston Rakennetun ympäristön mittauksen ja mallinnuksen instituutin https://foto.aalto.fi/memo tutkimusryhmän kanssa. Instituutin johtaja professori Hannu Hyyppä ”löysi” SICK Oy:n innovaatiokilpailun. Yhteistyössä Geoinformatiikan maisteriohjelmassa laserkeilausta ja fotogrammetriaa opettavan vanhemman yliopistonlehtorin Petri Rönnholmin kanssa projektia lähdettiin viemään eteenpäin rekrytoimalla joukkueeseen jäseniä.

Lue lehdistötiedote voittaneesta työstä

Lisätietoja:

Atte Korhonen, puh. 045 634 6512, atte.korhonen@aalto.fi

Professori Hannu Hyyppä, Aalto-yliopisto, rakennetun ympäristön laitos, Laserkeilauksen huippuyksikkö, hannu.hyyppa@aalto.fi, puh. 050 512 2520

SICK Oy:
Ari Rämö, puh. 040 9008 030, ari.ramo@sick.fi

SICK Oy on 1991 perustettu SICK AG:n 100%:sti omistama tytäryhtiö. 25-vuotisen toiminnan kunniaksi yritys halusi tukea opiskelijoiden osaamisen kehittämistä ja järjesti innovaatiokilpailun oppilaitoksille https://www.sick.com/fi/fi/

SICK konserni on saksalainen perheyhtiö ja yksi maailman johtavista anturien ja anturisovellusten valmistajista teollisuuden-, logistiikan- ja prosessiautomaation sovelluksiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s