Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto professori Eero Hyvöselle suomalaisen semanttisen webin kehittämisestä

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru luovutti vuoden 2014 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot keskiviikkona 24.9. Elämäntyöpalkinnon sai professori emeritus Heikki Ylikangas historian alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä. Professori Eero Hyvöselle palkinto jaettiin suomalaisen semanttisen webin kehittämisestä.

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot myönnetään tieteellisen, taiteellisen ja teknologisen tiedonvälityksen alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä, joka on lisännyt kansalaisten tietämystä ja antanut virikkeitä yhteiskunnalliselle keskustelulle. Elämäntyöpalkinnot ovat suuruudeltaan 20 000 euroa ja muut palkinnot 15 000 euroa.

– Tietokirjallisuus ja muu tiedonjulkistaminen antavat ideoita ja taustaa, ei pelkästään tiedonvälitykselle ja medialle, vaan taiteelle ja kulttuurille, jopa viihteelle. Tieto voimaannuttaa tekemään omaa elämää koskevia valintoja ja tarjoaa näkökulmia laajaan yhteiskunnalliseen pohdiskeluun, totesi ministeri Kiuru palkintojen jakotilaisuudessa.

Palkintoja esimerkillisestä tiedonjulkistamisesta myönnettiin seitsemän.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä. TJNK on opetusministeriön asiantuntijaelin, joka seuraa tieteen, taiteen ja tekniikan eri alojen saavutuksia Suomessa ja ulkomailla sekä muun kansallisen ja kansainvälisen tiedon kehitystä.

Professori Eero Hyvönen johtaa Aalto-yliopiston mediatekniikan laitoksen semanttisen laskennan tutkimusryhmää. Hänen johdollaan on vuonna 2003 alkaneessa hankkeessa kunnianhimoisesti kehitetty laaja, avoin perusta suomalaisen semanttisen webin infrastruktuurille. Tiedon indeksointi ja sisällönkuvaus tehdään ontologioiden avulla: ontologia on kuvaus käsitteistä ja käsitteiden välisistä suhteista, sovellusaluetta mallintava tietämysrakenne. Tätä kautta syntyvä semanttinen verkottuminen mahdollistaa eri lähteistä peräisin olevien tietojen yhdistelyn ja tietokoneella tehtävän päättelyn.

Professori Eero Hyvönen on semanttisen tietojenkäsittelyn ja koneoppimisen kansainvälisesti tunnustettu pioneeri ja semanttisen webin rakentaja. Hänen johtamansa tutkimusryhmä on sekä kehittänyt uusia tiedonhakumenetelmiä että aktiivisesti edistänyt niiden käyttöönottoa. Laajassa julkaisutoiminnassa erottuu myös vahva panos tulosten tunnetuksi tekemiseen. Eero Hyvösen työn ansiosta suomalaisilla on käytössään yhä monipuolisempia ja luotettavampia välineitä digitaalisten tietoaineistojen hyödyntämiseen.

Lisätietoja:
– Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan pääsihteeri Reetta Kettunen, 040 7335935 (reetta.kettunen@tjnk.fi)

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s