Palveluita tuleville ikäihmisille

Workshop

Active Life Village järjesti palvelumuotoilutyöpajan Urban Millissä tammikuun 15 päivä.

Tarkoitus oli kehittää uusia palveluideoita tulevaisuuden ikäihmisille – kohderyhmänä tällä hetkellä 40-55 vuotiaille ihmisille.  JK Wang, Aalto yliopiston IDBM opiskelija Kiinasta, isännöi työpajaa.  JK on tehnyt myös syventävää tutkimusta kohderyhmän parissa sekä Kiinassa, että Suomessa osana Active Life Villagelle tehtävää pro gradu-työtä.

Tutkimus nosti esille kolme päätrendiä, jotka ovat samoja sekä Kiinassa, että Suomessa.  Tulevat ikäihmiset arvostavat vapaa-ajan ja työn balanssia (myös fyysistä ja psyykkistä tasapainoa); he haluavat olla hyödyksi yhteiskunnalle, vaikka ovatkin eläkkeellä ja arvostavat kotia ja ystävyyssuhteita.  On myös eroja:  kiinalaiset arvostavat harmoniaa ja tasapainoa enemmän kuin suomalaiset, jotka ovat selvästi seikkailunhaluisempia.

Työpaja oli sujuva esimerkki palvelumuotoilijoiden ja yrityksen johdon yhteistyöstä. ’Innovaatiokolmiota’ käytettiin työkaluna, kun mietittiin innovaation mahdollistajia eli sitä, onko innovaatio ylipäänsä mahdollinen toteuttaa, taloudellisesti järkevä ja asiakkaiden mielestä haluttava.

Innovation diagram

Yleensä yritykset luopuvat ideoista, koska ne tarkastelevat liian aikaisin vain toteuttamismahdollisuuksia ja taloudellista järkevyyttä.  Niinpä tässä työpajassa keskityttiin erityisesti ideoiden haluttavuuden arvioimiseen asiakkaiden näkökulmasta.

Työpajassa käytetiin palvelumuotoilun menetelmiä, joilla yritettiin saada vastaus kysymykseen: ”Kuinka kehittää tarkoituksenmukaisia hyvinvointipalveluita, jotka auttavat keski-ikäisiä ihmisiä siirtymään onnistuneesti eläkkeelle?” Osallistujat kuvasivat ja dokumentoivat lukuisia ideoita kuten ’Perhetraditiosuunnittelija’ ja ’Ikäihmisten elämäntaitovalmennus’.  Ideoista valittiin lopulta kolme kandidaattia mitalisijoille ja yrityksen edustajat asettivat ne paremmuusjärjestykseen.

Helena Mattila, Active Life Villagen hallituksen puheenjohtaja, kommentoi: ”Ilta oli tosi mielenkiintoinen ja saimme lukuisia hyviä ideoita ja ajatuksia siitä, millainen on tulevaisuuden ikäihminen tarpeineen.  Oli hauska tehdä työtä tämän lahjakkaan ja monikulttuurisen tiimin kanssa.”

– See original article at: http://www.activelifevillage.fi/palveluita-tuleville-ikaihmisille/#sthash.UvJxiie7.dpuf

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s