Valtionhallinto keräsi vauhtia kokeilukiihdyttämöönsä starttitapahtumassa Urban Millissä

Työ 2.0, Kokeileva Suomi, Suomidigi ja D9 järjestivät Valtionhallinnon kokeilukiihdyttämön starttitapahtuman Urban Millissä 19.10. Paikalle oli saapunut 18 kokeilun tiimit valtionhallinnon eri osa-alueilta eri puolelta Suomea.

Tapahtuman avasi valtiosihteeri Paula Lehtomäki valtioneuvoston kansliasta. Käytännön kokemuksia kokeilukulttuurista jakoivat Urban Millin vastaava tuottaja Kari Mikkelä sekä Aalto Design Factoryn vetäjä, professori Kalevi Ekman.

Fyysistä tuntumaa kokeilemiseen tarjosi Urban Millissä kotipesäänsä pitävä startup-yritys Samocat Sharing Oy, joka esitteli Otaniemessä Aallon kampusalueella yleisön kokeiltavana olevaa potkulautojen lainauspalvelua.

Pihalla oli koettavana myös meneillään oleva Metropolia-ammattikokeakoulun vetämä robottibussikokeilu.

Kokeilukiihdyttämö on tuettu, valmennuksellisia elementtejä sisältävä prosessi. Se koostuu syksyn aikana pidettävistä kolmesta työpajasta ja tammikuussa 2018 pidettävästä loppuhuipennuksesta.

Kokeilukiihdyttämön tavoitteena on

  • edistää kokeilevan toimintakulttuurin syntymistä valtionhallintoon
  • käynnistää uusia toimintatapakokeiluja
  • saada kokeilut osaksi valtion virastojen normaalia arkea.

Useimpien kokeilujen sisällöt liittyvät virtuaalisiin/digiratkaisuihin (alustat, tuotteet, tietokannat) sekä asenne- ja kulttuurimuutosten tukemiseen ja muutosmyönteisyyden lisäämiseen. Mukana myös käytännön johtamisen työkaluja (esim. matriisiorganisaation johtaminen, innovatiiviset hankinnat) sekä public-private partnership -mallia työstävä kokeilu.

Useimmat kokeilut on ehdotettu yksittäisten organisaatioiden toimesta, mutta kolmasosassa on jo alkujaan mukana isompi moniorganisaatio-tiimi ja muutamissa on perusteltu kiihdyttämöön lähtemistä juuri tarpeella laajentaa tiimiä. Yhdessä tiimissä on sekä valtionhallinnon organisaatioita että yksityinen yritys.

Tavoitteena on saada kokeilut osaksi arkea. Tärkeintä on, että kokeilusta opitaan ja sen tuotoksena syntyy testattuja ratkaisuja ja kokemuksia muille jaettavaksi – nopeasti, yhdessä oppimalla ja kehittämällä! Kiihdyttämön aikana synnytettyjen kokeilujen tuotoksia jaetaan avoimesti myös mm. kokeilunpaikka.fi:n kautta.

Kiihdyttämö linkittyy kiinteästi myös mm. valtakunnalliseen kokeiluviikkoon sekä Sitran Julkisen johtamisen ohjelmaan.

Seuraavat työpajat pidetään 15.11. ja 11.12. Lopputilaisuus järjestetään 17.1.2018.

Kuvat: Lars Miikki, Urban Mill ja Amanda Hahnsson, Samocat Sharing Oy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s