Sitran blogi: http://www.sitra.fi/blogi/tulevaisuus/maker-kulttuurissa-vertaisuus-ja-avoimuus-ovat-oppimisen-kayttovoimia
”Maker-kulttuurissa (suomeksi värkkäämisessä) tai itse tekemisen kulttuurissa painotetaan tekemisen ja kokeilemisen kautta oppimista. Tähän kuuluu vahvasti epämuodollinen konteksti, jonkinlainen harrastajayhteisö ja vertaisiltaan oppiminen. Tärkeänä tekijänä on leikkimielinen asenne ja uudella teknologialla leikittely sekä käytännön projektien kautta kokeileminen mihin kaikkeen uudet laitteet todellisuudessa taipuvat.”
”Maker-kulttuurin gurun, Mark Hatchin kirjoittamat maker-kulttuurin teesit kääntyvät vapaasti: värkkää – jaa – anna – opi – varustaudu – leiki – osallistu – tue – muuta. Nämä teesit Hatch kehottaa jokaista muokkaamaan ne sopivaksi itselleen.”
”Suomalaisessa maker-kulttuurissa on tyypillistä oman teknologisen pystyvyyden kehittäminen ja osaamisen jakaminen. Vertaistuella vahvistetaan yksilön yrittämistä. Värkkääjät tsemppaavat toisiaan, auttavat hankalien paikkojen yli ja jakavat parhaita käytäntöjä. Yhteisö vahvistaa yksilön sosiaalista pääomaa sekä levittää osaamista. Sosiaalinen ympäristö voi olla virtuaalinen tai fyysinen, kuten hacklabit, joita Suomesta löytyy kymmenestä kaupungista.”
”Jakaminen ja avoimuus ovat keskeisimpiä tunnusmerkkejä, jotka kertovat, että nyt on kyseessä nimenomaan maker-kulttuurin asenne. Jakaminen ja uuden teknologian helpompi saavutettavuus on auttanut tee-se-itse-tekemisen nopeaan valtavirtaistumiseen. Lähes kuka tahansa voi dokumentoida oman projektinsa alusta loppuun ja jakaa oppimansa sekä parhaat käytännöt selkeällä ääniraidalla ja hyvällä kuvanlaadulla yhteisössään muille kiinnostuneille. Kun muut näkevät projektin, he voivat oppia siitä, innostua ja kehittää sitä edelleen oman näkökulmansa lävitse. Tekeminen ja oppiminen ei ole koskaan valmista, mikä ruokkii ilmiötä eteenpäin.”
Espoo Mini Maker Faire 17.-18.10.2015 Otaniemessä Design Factoryssa ja Urban Millillä. Mukana on 50 värkkäysprojektia. Tervetuloa!