Finnoon laaja-alainen energiasuunnitelma voitti Fiksu energia -kilpailun

29.4.2014 <http://tori.tekes.fi/2014/04/29/finnoon-laaja-alainen-energiasuunnitelma-voitti-fiksu-energia-kilpailun/

Tekesin järjestämään Fiksu energia -kilpailuun tuli 51 ehdotusta. Voiton vei Espoon kaupungin ja Fortumin ehdotus Finnoon alueen energiajärjestelmästä. Ehdotus on haasteellinen; 17 000 asukkaan uuden kaupunginosan energiankulutus halutaan puolittaa verrattuna normaaliin vastaavan alueen energiankäyttöön.

Finnooseen on suunnitteilla muun muassa matalalämpöinen lämmönjako ja kulutushuippujen leikkaaminen koko alueen energian etäohjauksella. Lisäksi energiaa tullaan ostamaan ja myymään molempiin suuntiin verkkojen kautta. Energiaverkot ovat myös avoimia uusille ratkaisuille. Ehdotuksen takana ovat Espoon kaupunki ja Fortum, mutta aluetta rakentamassa ja suunnittelemassa on useita muitakin kotimaisia yrityksiä. Yhtenä alueen toteuttajista Espoon Asunnot tulee rakentamaan alueelle vuokra-asuntoja, jotka hyödyntävät uusiutuvia energialähteitä.

Ensimmäisenä konkreettisena innovaationa Finnoossa toteutetaan energiakatuja eli alueen pääkatuja, jotka perustetaan maalämpöä keräävien energiapaalujen ja paalulaattojen varaan. Alueesta tulee merkittävä referenssi suomalaisyrityksille kuten Rautaruukki ja Uponor, sillä energiakatujen toimivuudesta on tällä hetkellä olemassa vain pienen mittakaavan kokeiluja Itävallassa. Finnoon tontinluovutus alkaa 2014, ja alue valmistuu pääosin 2030 mennessä.

Espoo on asettanut Finnoon uudelle kaupunginosalle tavoitteen toimia kestävän kehityksen esimerkkialueena. Espoo haluaa tukea kotimaisen teollisuuden vientitoimintaa niin, että se saa Finnoossa toteuttaa riittävän referenssiarvon omaavia cleantech-kohteita ja ratkaisuja. Tämän kilpailun voitto on osoitus, että olemme yhteistyökumppaneidemme kanssa löytäneet hyviä ratkaisuja ja matkalla oikeaan suuntaan energia-asiassa.  Tästä on hyvä jatkaa alueen kehittämistä asukkaille viihtyisäksi ja energiatehokkaaksi kotipaikaksi, projektinjohtaja Kimmo Leivo tiivistää.

Kunniamaininnan sai Otaniemen alueen energiadataan liittyvä The Open Energy Site ae5. Ehdotuksessa ideoitu ohjelmistotyökalu avaa energian käyttöön liittyvää dataa kuten kulutustietoa, energiakatselmustietoa ja käyttöön liittyvää dataa Otaniemen kampusalueen kiinteistöstä. Avoin data mahdollistaa palveluntuottajien ja koko yhteisön avoimen innovoinnin. Ehdotuksen takana ovat Aalto-yliopistokiinteistöt Oy ja Reaktor.

Toisen kunniamaininnan sai Energiavarastot osana Fiksun kaupungin energiajärjestelmää – Case Kruunuvuori. Ehdotuksen tekivät Skanska, Helsingin kaupunki ja Aalto-yliopisto.

Kilpailuehdotuksessa integroidaan suuret lämpövarastot (Kruunuvuoren luolastot) osaksi älykästä sähkön ja lämmön yhteistuotantoon perustuvaa energiajärjestelmää. Järjestelmässä on helppo hyödyntää uusiutuvia energialähteitä. Kruunuvuoreen suunniteltava hajautettu kaukolämpösovellus mahdollistaa alueellisten energiaoperaattoreiden tapaisten liiketoimintamallien kehittämisen myös kaukolämpöalalle.

Ehdotusten määrästä ja erilaisuudesta päätellen energiajärjestelmissä näyttää olevan paljon tekeillä. Ehdotuksia tuli 51 kappaletta, ja ne kattavat laajasti energiakenttää liittyen muun muassa kotien energianhallintaan, polttokennoihin, paikalliseen energiantuotantoon ja älykkäisiin sähköverkkoihin. Joukossa oli palkittujen lisäksi useita ehdotuksia, joiden tekijöiden kanssa Tekes tulee keskustelemaan mahdollisesta t&k-rahoituksesta.

Tuomaristo keskusteli energian käyttöön liittyvän datan avaamisesta laajempaan käyttöön. Se toisi energia-alalle uudenlaisia sovelluksia ja yrityksiä, kuten muilla toimialoilla on nähty. Toinen haaste on asiakaslähtöisyys, käytettävyydeltään hyvillä ja sopivasti hinnoitelluilla järjestelmillä kulutushuippujen leikkaaminen ja energiansäästö tulisivat helposti laajempaan käyttöön, summaa ohjelmapäällikkö Virpi Mikkonen.

Kilpailun voittajat julkistettiin 28.4. Älykäs kaupunki –tilaisuudessa. Tuomaristoon kuului edustajia EK:sta, Energiateollisuudesta, Kiinteistöliitosta, Kuntaliitosta, RAKLIsta, Tekesistä ja TEM:stä.

Kilpailun tärkeimpiä kriteerejä olivat uskottava konsepti, toteutukseen sitoutuneet toimijat, tavoitetilan haasteellisuus, ainutkertaisuus Suomessa, konseptin joustavuus uusille osaratkaisuille ja kansainvälistymismahdollisuudet.

Jätä kommentti <http://tori.tekes.fi/2014/04/29/finnoon-laaja-alainen-energiasuunnitelma-voitti-fiksu-energia-kilpailun/#respond>

Lisätietoja:
Fiksu kaupunki ohjelmapäällikkö Virpi Mikkonen, virpi.mikkonen(at)tekes.fi
Puh. 050 5577 930

Espoo, projektinjohtaja Kimmo Leivo, kimmo.leivo(at)espoo.fi
Puh. 050 340 9723

http://www.tekes.fi/kaupunki <http://www.tekes.fi/ohjelmat-ja-palvelut/ohjelmat-ja-verkostot/fiksu-kaupunki/>

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s