KUTSU Linked Open Data Finland seminaariin 24.1.2014

Urban Mill toimii yhtenä siltana rakennetun ympäristön kehittämisen ja avoimen linkitetyn datan rajapinnalla. Aalto-yliopisto järjestää nyt teemasta kiinnostuneille seminaarin:

Linked Open Data Finland — Avoin yhdistetty tieto Suomessa

Perjantaina 24.1.2014, klo 9-16
Aalto-yliopisto, Otaniementie 17, TUAS-talo, sali TU2,

Linked Data Finland (LDF) on monialainen kansallinen hanke, jonka tavoitteena on käynnistää ja edistää tietovarantojen hyödyntämistä maassamme uusimpien semanttisten web-teknologioiden (Linked Data) avulla. LDF-hankkeen lähtökohtana on kansainvälinen Linked (Open) Data -liike sekä siihen liittyvät teknologiat, W3C:n standardit ja parhaat käytännöt. Nämä mahdollistavat uudella tavalla ”koneymmärrettävän” eli ”semanttisen” tietosisällön automaattisen tuotannon, sisältöjen yhdistämisen (Linked Data) toisiin tietosisältöihin yhteentoimivasti (semantic interoperability), julkaisemisen verkkopalveluina (web service, mashup) sekä uudet, aiempaa älykkäämmät sovellukset.

Seminaarissa luodaan yhteenveto LDF-hankkeessa kehitettyyn teknologiaan, palveluihin ja sovelluksiin. Ohjelman 21 esitelmän aiheita ovat mm. Suomen lainsäädännön julkaiseminen avoimena yhdistettynä datana (Semanttinen Finlex), yleisten kirjastojen Kirjasampo-portaalin perustana oleva yhdistetyn tiedon datapalvelu, kansalliseen Tutkimuksen tietoaineistot -hankkeeseen liittyvä Linked Data -pilotti Luonnontieteellisen keskusmuseon ornitologisista havainnoista Ilmatieteen laitoksen säädataan yhdistettynä, yliopistojen oman datan avaaminen Linked Open Aalto -hankkeessa, ensimmäinen maailmansota linkitettynä tietona yhteistyössä Coloradon yliopiston kanssa, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kansallisbiografian 6000 elämäkerrasta tehty Semanttinen Kansallisbiografia sekä Aalto-yliopiston ylläpitämän kansallisen ONKI-ontologiapalvelun tuotteistaminen Kansalliskirjaston uudeksi Finto-palveluksi valtiovarainministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. Tutkijoiden esityksiä täydentävät hankkeessa mukana olevien World Wide Web Consortiumin (W3C), neljän eri ministeriön ja Yleisradion puheenvuorot.

Seminaari on avoin ja maksuton. Tarkempi ohjelma ja ilmoittautuminen tilaisuuden kotisivulla:

http://www.seco.tkk.fi/events/2014/2014-01-24-ldf/

Linked Data Finland -hanketta ovat rahoittaneet Tekes sekä 20 yritystä ja julkisen sektorin organisaatiota. Tutkimustyö on tehty Aalto-yliopiston mediatekniikan sekä Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen Semanttisen laskennan tutkimusryhmässä (SeCo).

Terveisin,
Eero Hyvönen

Professor, Research Director Aalto University and University of Helsinki Department of Media Technology Semantic Computing Research Group http://www.seco.tkk.fi/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s