Minityösuhteita Aktiivimallin vastalääkkeeksi

Yritysveistämön Heikki Tuomisen blogikirjoitus:

Yritysveistämö totesi hallituksen Aktiivimallista, että se voi sisältää positiivisellekin puolelle käännettävissä olevia piirteitä. Yksi kiinnostava ryhmä on kokeneet asiantuntijat, jotka ovat käytännössä vaikeasti työllistyviä, mm ’liian’ korkeasti kolutetut, ’liian iäkkäät’ (yli 50, yli 55, yli 60) sekä ammatti-ihmiset aloilla, joissa pitkiä työsuhteita ei ole lainkaan tai ne ovat kausiluonteisia.

Pienelle (tai muutoin heikolle) työnantajalle syntyy ainutlaatuinen mahdollisuus saada kokenut tekijä lyhyeen, kertaluontoistneen tehtävään, esimerkiksi kommentaattoriksi kehityshankkeeseen tai tuotekehitykseen, koekäyttäjiä kiinnostavista asiakasryhmistä ja tietenkin lisäkäsiä lyhyisiin valmistusrupeamiin tai varasto- taikka muuttotilanteisiin, markkinointiin ja -kyselyihin.

Yhden sopimuksen kesto Yritysveistämössä on jokaisella kerralla 20h ja palkka 250e brutto. Tuo kesto täyttää aktiivimallin perusvaatimuksen eikä palkka kuitenkaan vaikuta työttömyysturvaan. Työntekijä saa seuraavalla seurantajaksolla tavallaan ”toisen palkan”, kun tuet eivät alene.

Harkintaan Veistämössä otetaan kuitenkin vain henkilöitä, jotka tunnetaan jollain tavoin etukäteen, joko suoraan tai vahvan suosittelijan kautta. Heiltä edellytetään myös niin vankkaa kokemusta tehtävästä, että he pystyvät tarttumaan työhön ’vartissa’.

Ensimmäisellä seurantajaksolla valittiin yksi suuressa yhtiössä uran tehnyt 50+ tuotantotekniikan diplomi-insinööri. Kokemus on niin positiivinen (ja hyvää mieltä tuottava), että kokeilua aiotaan jatkaa.

Yritysveistämö (osk) perustettiin kesällä 2016 asiantuntijayhteisöksi innovaattoreiden ja hyödyntäjien linkittämiseen. Se ei siis ole jäsentensä työosuuskunta, jolloin sen tehtävänä olisi työtilaisuuksien tai palkkahallinnon tarjoaminen jäsenistölleen. Asiakkailleen Yritysveistämö tarjoaa ja toteuttaa immateriaalioikeuksien kaupallistamiseen tähtääviä projekteja seka keksintö- että markkinalähtöisesti. Niitä tarjotaan toimivina liiketoimintoina kokeneille osaajille, jotka etsivät uutta toimeentulon lähdettä. Myös ns re-startupit ovat olleet kiinnostuneita mahdollisuudesta uudistaa toimintaansa.

Yleisesittely:

Kymmeniä tuhansia suomalaisia kokeneita ammattilaisia on joutunut työttömiksi tai työttömyysuhan alle. Ellei uutta työpaikkaa löydy, heidät ohjataan yleensä startup-yrittäjiksi. Normaali polku on löytää tai synnyttää liikeidea ja perustaa sille yritys. Tämä on kuitenkin pitkä, epävarma ja entuudestaan outo tie ja tuottaa useimmiten startupin, jolla on vain yksi tuote.

Samaan aikaan monet suomalaiset keksinnöt jäävät kaupallistamatta, koska keksijältä puuttuu liiketoiminnallinen halu, ymmärrys tai aika kaupallistaa oma idea.

YritysVeistämö korjaa asian.

Kokeneiden liiketoiminta-ammattilaisten näkökulmasta Yritysveistämö toimii kanavana, joka tarjoaa heille valmiita merikelpoisia ”laivoja”, joissa on koottuna ja esikaupallistettuna asiakastarpeiden mukaisia yrityksiä. Ennen kuin ammattilainen ottaa ”kapteenina” laivan komentoonsa, sitä on testattu vaiheittain. Sitä on pienimuotoisesti rahoitettu jo ennen hänen mukaantuloaan. Laiva siirtyy vaiheittain kokonaan kapteenin omistukseen toimivana liiketoimintana, jolla on asiakkaita, tuotantoyhteydet ja mahdollisesti myös henkilökuntaa.

Keksijöille Yritysveistämön ”telakka” tuotteistaa heidän keksinnöistään liiketoimintakelpoisia aihioita. Keksintö altistetaan asiantuntijoiden sekä asiakkaiden näkemyksille ja sen suojattavuus selvitetään.

Keksijöille tarjotaan myös ProtoVerstas omaan kehittelyyn sekä ProtoPaja, josta voi tilata yksittäisiä tuotteita tai pieniä sarjoja, erityisesti sellaisilla työmenetelmillä, joita muualta ei saa.

Telakan toimintaa rahoittavat ”Varustajat”, jotka ovat pienrahoituksesta kiinnostuneita normaalituloisia kansalaisia, jotka haluavat edistää uusien keksintöjen matkaa yritysten käyttövoimaksi merikelpoisissa laivoissa – varovasti ja vaiheittain, mutta joukkovoimalla.

Yritysveistämössä on rakentumassa jo kolme asiakassegmenttikohtaista liiketoimintaa, joissa tuotevalikoimaa eteenpäinvietäväksi on tarjolla parisenkymmentä.

Yritysveistämö toimii sekä Urban Millin co-working-tiloissa Otaniemessä että oman protoverstaansa yhteydessä Espoon Kilonkalliossa.

Heikki T Tuominen
Tel. +358 50 390 2877
http://www.linkedin.com/in/httuominen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s