Espoon ja Shanghain yhteistyö laajenee innovaatioihin ja yritysyhteistyöhön

ESPOO TIEDOTTAA 2.12.2014

Espoon ja Shanghain yhteistyö laajenee innovaatioihin ja yritysyhteistyöhön

Espoon kaupunki ja Shanghain kaupunki laajentavat sisarkaupunkiyhteistyötään innovaatioihin ja yritystoiminnan edellytyksiin. Kaupungit aloittavat neuvottelut yhteisen innovaatioverkoston luomisesta ja yritystoiminnan yhteisestä tukemisesta.

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä tapasi Shanghain pormestarin YANG Xiongin perjantaina 28.11.2014 Shanghaissa.

Mäkelä esitteli pormestari YANGille suomalaisia yrityksiä cleantech-, terveysteknologia- ja koulutusaloilta. Kaupunginjohtajien tapaamiseen osallistuivat Evac Oy, Outotec Oyj, Promentor Solutions Oy, Rovio Oy sekä hyvinvointi- ja terveysalan startup-klusteri HealthSPA.

Pormestari YANG toivotti suomalaisyritykset tervetulleiksi Kiinan markkinoille. Hän korosti, että Espoo on Shanghaille tärkeä kumppani innovaatioiden kehittämisessä ja käyttöönottamisessa.

Pormestari YANG myös toivoi, että Aalto-yliopiston ja Shanghain Tongji-yliopiston välinen yhteistyö tiivistyy entisestään toimien hyvänä esimerkkinä myös muiden suomalaisten ja shanghailaisten yliopistojen yhteistyölle. Shanghaissa on 68 yliopistoa.

Mäkelä ja YANG tapasivat nyt toista kertaa. Pormestarin tehtävässä aloitettuaan YANG Xiong valitsi ensimmäiseksi ulkomaanvierailukohteekseen Espoon elokuussa 2013.

Innovaatio- ja yritysyhteistyö avaa uusia ovia

Kaupunginjohtaja Mäkelä on tyytyväinen pormestari YANGin kanssa käytyyn keskusteluun. Hän näkee innovaatioyhteistyössä kiinalaisten yritysten kanssa monia mahdollisuuksia.

”Espoon ja Shanghain pitkäaikainen kumppanuus yliopistoyhteistyössä, kulttuurin ja koulutuksen aloilla sekä ikääntyvien palveluissa luo erinomaisen lähtökohdan innovaatio- ja yritysyhteistyölle”, Mäkelä toteaa.

Matkaohjelmaan kuului muun muassa vierailu Borderless Healthcare Groupin (BHG) innovaatiokeskuksessa, jossa suomalaiset startupit Caktus, Inc. ja Dramagame Oy allekirjoittivat yhteistyösopimukset BHG:n kanssa. Lisäksi kaupunginjohtaja Mäkelä avasi Tongji-yliopiston kampuksella sijaitsevassa Sino-Finnish Centerissä ISeeLife Labin. ISeeLife Lab on kansainvälinen yhteistyöalusta älykotien ja senioreiden kotona asumista tukevien digitaalisten palveluiden kehittämiseen.

Espoon pitkäaikainen ja läheinen sisarkaupunkisuhde Shanghaihin on merkittävä koko Suomen taloudelle. Nopeasti kasvava Shanghai tarjoaa merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisyrityksille.

”Toimimme suomalaisyrityksille ovenavaajana Shanghain markkinoille Team Finland -hengessä. Mukaan ovat tervetulleita myös muut kuin espoolaisyritykset”, toteaa elinkeinojohtaja Tuula Antola.

Matka edisti Suomen vetovoimaa investointikohteena

Kaupunginjohtajat keskustelivat myös siitä, miten kaupungit yhdessä voisivat edistää kiinalaisten investointien saamista Suomeen. Tämän tavoitteen vauhdittamiseksi Zhang Jiang Hi-Tech Park -yrityspuisto lähettää keväällä johtohenkilöitään Espooseen rakentamaan yhteistyötä ja edistämään kiinalaisyritysten toimintaedellytyksiä Suomessa.

”Tavoitteenamme on kehittää Espoo Innovation Gardenista on Euroopan merkittävin  innovaatiokeskittymä, jonne kiinalaiset yritykset ovat erittäin tervetulleita mukaan. Voimme tarjota ainutlaatuisen, vahvaan teknologiaan ja startup-ekosysteemiin perustuvan innovaatioiden kasvualustan sekä erinomaisen maantieteellisen sijainnin ja yhteydet Eurooppaan ja Venäjälle”, Mäkelä totesi puheessaan Shanghaissa.

Kaupunginjohtajat Mäkelä ja YANG sopivat tapaamisessaan uuden yhteistyösopimuksen allekirjoittamisesta. Neuvottelut sopimuksen sisällöstä aloitetaan joulukuun alussa.

Koulutusyhteistyö jatkuu

Matkalle osallistuneet Espoon kaupungin sivistystoimen ja oppilaitosten edustajat neuvottelivat yhteistyön jatkosta ja yhteistyösopimuksen uudistamisesta Shanghain kouluviranomaisten kanssa. Espoolaiset pitivät myös shanghailaisille kumppaneilleen työpajan Espoon koulutusinnovaatioista.

Espoon koulutusdelegaatio tutustui lisäksi päiväkoti-ikäisten uudenlaiseen koulukeskukseen, joka tekee yhteistyötä suomalaisen Rovion kanssa. Rovion Angry Birds -hahmot olivat läsnä monipuolisissa lasten aktiviteeteissä, joissa myös vanhemmilla oli mahdollisuus olla mukana. Keskus on uusi avaus Kiinassa ja sen toiminta on käynnistynyt vasta muutama viikko sitten.

Pormestari YANG piti uudenlasta ilolla oppimisen -konseptia, ”Joyful Learning”, tervetulleena uutuutena Shanghaihin.

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, 046 8773 953

Elinkeinojohtaja Tuula Antola, 043 8246 393

Sivistystoimen kehittämisjohtaja Kristiina Erkkilä, 040 7053 952 (koulutusyhteistyö)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s