Living lab-aktivointihanke keskittyy temaattisesti isoihin murroksiin

Posted on 1.9.2014Torin ylläpitäjä Jätä kommentti

TEMin ja Tekesin aktivointipalveluhanke ” Living lab kansalliseksi menetystekijäksi” on ollut käynnissä reilut pari vuotta. Suomen living lab-toiminta on tänä aikana kulkenut pitkän tien ammattikorkeakoulujen vetämistä living labeistä kaupunkikehityksen ja -palveluiden kehitysalustoiksi ja innovaatioympäristöiksi. Merkittävimmät tehtäväkokoisuudet ovat olleet:

  • Elinvoimaisen living lab -reseptin kehittäminen
  • Ammattikorkeakoulujen living labien sparraus, joka päättyi yhteiseen living lab Expo 2012 seminaariin
  • Kaupunkien kehityshankkeet, joissa living lab keskeisesti mukana – “ living lab goes with investments”, ml. INKA-hankkeiden sparrausta
  • Kaupunkien innovatiiviset hankinnat (IJH) – eli kuinka IJH mallia voidaan soveltaa kehitysalustojen ja living labien hankintaan tai kuinka living labeja ja kehitysalustoja voidaan hyödyntää hankintojen kehittämisessä. Tästä kirjoitin edellisessä kolumnissani.
  • Kv benchmarking – näistä yhteenveto seuravassa kolumnissani

Jatkoa ajatellen on tarpeen ymmärtää, mistä lähdetty, mihin päädytty, mitkä ovat opit ja jatkonäkymät, mitä voitaisiin tai pitää tehdä toisin.

Ammattikorkeakoulut aluksi vetureina

Vielä jokunen vuosi sitten living lab toiminta oli pääosin ammattikorkeakoulujen vetämää ja useita kymmeniä living labeja pyörikin eri puolilla Suomea. Valitettavasti useat EAKR / ESR projektirahoituksella käynnistetyt living lab hankkeet ovat kuihtuneet projektirahoituksen loputtua. Living lab-toiminta on parhaissa tapauksissa integroitunut onnistuneesti osaksi opetusta, sen sijaan palvelujen tarjonta yrityksille on jäänyt pahasti taka-alalle.

Parhaiten tilannetta kuvannee v. 2010 suomalaisista living labeistä tehty kansainvälinen arviointi, joka oli murskaava: ” Most of the studied living labs were projects and had a fixed-term project funding. Typical of them was also that they were relatively recently created and did not yet have a permanent operations model and permanent processes. A clear development challenge for Finnish living labs seems to be how they can secure their continuity and establish their structures and operations…. majority of Finnish living labs had also no recognizable leader; they were led by a project manager.”

Tähän haasteeseen vastataksemme teimme elinvoimaiset living labin reseptin, joka löytyy myös UDI-sivustolta. Living labien rakentaminen voidaan nähdä hyvin analogisena uuden liiketoiminnan rakentamiseen. Silloin keskeistä on määritellä living labin:

  • toiminnan fokus, tematiikka
  • palvelutarjoama
  • rahoitus / ansaintamalli.
  • osaaminen ja kyvykkyydet

Lue 1.9. julkaistu Reijo Kohosen kirjoitus kokonaisuudessaan UDI-sivustolta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s