Kaupunkiakatemia kiinnostaa – uusi sivuaine alkaa syksyllä!

19.05.2014

http://www.aalto.fi/fi/current/news/2014-05-19/

Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteinen sivuainekokonaisuus tarkastelee sekä kaupunkisuunnittelua että -tutkimusta.

– Kuin joulu olisi tullut, kuvailee kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara Kaupunkiakatemian käynnistymistä.

– Meillä on Helsingin yliopistossa valtava määrä kaupunkitutkimusta, mutta akateeminen viisaus on erillään yksittäisissä oppiaineissa, jolloin näkökulma jää väistämättä kapeaksi. Kaupunkiakatemia on upea alku alan monitieteiselle yhteistyölle.

Historiallisesti kaupunkitutkijoiden ja kaupunkisuunnittelijoiden välinen suhde on ollut ristiriitainen, toteaa arkkitehtuurin laitoksen johtaja, professori Antti Ahlava Aalto-yliopistosta:

– Suunnittelijat ovat usein sitä mieltä, että kaupunkitutkijat osaavat kertoa vain, mitä historiassa olisi pitänyt tehdä toisin ja tekevät kivoja analyysejä nykytilasta – mutta kun kehitetään jotain uutta, eihän niistä humanisteista ole apua! Kaupunkitutkijat puolestaan tuumivat, että suunnittelu on meillä takapajuista, pohjautuu aikansa eläneeseen käsitykseen urbanismista, eikä kuuntele asukkaita.

Tämänkaltaiset viestit kirittivät yliopistojen rehtoreita toimenpiteisiin. Helsingin yliopisto perusti Kaupunkiakatemian viime vuoden toukokuussa ja Aalto liittyi siihen. Uusi sivuainekokonaisuus alkaa tänä syksynä.

Tavoitteena on vastata kaupungistumisen aiheuttamiin monimutkaisiin ongelmiin luomalla siltoja kaupunkitutkimuksen, -suunnittelun ja muotoilun välille sekä lisätä alan tulevien asiantuntijoiden keskinäistä ymmärrystä ja vuorovaikutusta.

Yhteisten tutkimushankkeiden lisäksi rakennetaan yhteistä opetusta. Opiskelijoille tarjotaan kursseja sosiologiasta, maantieteestä, ympäristötieteistä, maankäyttötieteistä, arkkitehtuurista ja muotoilusta.

Sivuainekokonaisuuden laajuus on 15–25 opintopistettä ja se on tarkoitettu erityisesti toisen ja kolmannen vuoden kandidaattiopiskelijoille.

Hakuaika päättyi 15. toukokuuta, ja hakijoita oli huomattavasti enemmän kuin voidaan ottaa mukaan.

– Ensimmäisenä vuonna mukaan pääsee kaikkiaan vain 40 opiskelijaa, joten en esimerkiksi itse saa vielä ilmoittautua mukaan, vaikka kovasti haluaisin, kertoo Mari Vaattovaara.

Aalto-yliopistossa Kaupunkiakatemia on osa strategista painopistealuetta Ihmislähtöinen elinympäristö, jota vetää Antti Ahlava.

– Sen sijaan, että olisimme vain perustaneet uuden organisaation, nimittäneet sille johtajan, ohjausryhmän ja erilaisia alaryhmiä, halusimme heti ryhtyä työhön hands-on. Omat odotukseni ovat korkealla. Tästä ei voi seurata muuta kuin kvanttihyppäys uudelle tasolle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s