Espoo KSL 22.1.2014: Otaniemen pysäköinnin kehittämisen toimenpideohjelman luonnos

Työssä on laadittu Otaniemeen suositus autopaikkojen laskentaohjeeksi (pysäköintinormi) sekä siihen liittyvä pysäköinnin toimenpideohjelma.
.
.
Pysäköintiohje on tarkoitettu ohjeellisena noudatettavaksi Otaniemen kaavoituksessa. Espoo-tarinan (Strategiaohjelman 2013-2017) Kestävä kehitys -ohjelman tavoitteena on kehittää ja parantaa uusia kestäviä ratkaisuja kaupungin taloudellisten, sosiaalisten sekä ilmasto-, energia- ja ekologisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Ohjelmalle on suunniteltu kuusi hyötytavoitetta, joista yhtenä ovat kestävät liikkumisratkaisut.
.
Otaniemen liikkumis- ja liikennereformissa 2011 todetaan: ”Aalto-yliopiston ja Länsimetron myötä Otaniemen alueelle on tulossa suuria muutoksia myös liikkumiseen ja liikenteeseen. Otaniemi on Suomen ensimmäinen kampusalue, ja nyt tavoitteena on alueen muuttaminen myös liikenteen ja liikkumisen edelläkävijäksi ja kestävän kehityksen malli.”
.
Kaupunkisuunnittelulautakunnan teeseissä ja jatkotoimenpiteitä ohjaavissa linjauksissa Otaniemen ja Keilaniemen alueille 25.9.2013 todetaan muun muossa seuraavaa: ”T3-alueesta luodaan globaali uutta kehittävä ja testaava kestävän hyvinvoinnin ja innovoinnin referenssialue. Metron toteutumisen myötä edistetään koko matkaketjua sujuvoittavia toimia, joiden avulla julkisen liikenteen käyttöaste nousee. T3-alue kehitetään älykkääksi, aktiiviseksi ja ulospäin suuntautuneeksi rakennetuksi ympäristöksi. Pysäköintiratkaisuista laaditaan suunnitelma- ja toteutusohjelma sekä esitys alueelliseksi pysäköintinormiksi, joka tukee alueen tavoitteiden toteutumista. Painotetaan liikkumisen terveydellisiä näkökohtia.”
.
Senaatti-kiinteistöt ja Aalto-yliopistokiinteistöt Oy ovat teettäneet konsultilla ”Joukko- ja kevytliikennepainotteisen Otaniemi-kampuksen pysäköinnin perussuunnitelman.” Kaupunkisuunnittelukeskuksen edustaja on ollut mukana työn hankeryhmässä. Perussuunnitelman tavoitteena on vähentää olennaisesti autoilla liikkumista Otaniemeen. Suunnitelmassa esitetään mm. kaupunkisuunnittelukeskuksen laatiman Otaniemen liikkumis- ja liikennereformiin pohjautuen pysäköinnin osalta useita kehittämishankkeita.
Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta päätti kokouksessaan 15.5.2013, että edellä mainitun perussuunnitelman pohjalta laaditaan kaupunkisuunnittelulautakunnan hyväksyttäväksi lopullinen Otaniemen laskentaohje (pysäköintinormi) ja toimenpideohjelma. Sitä täydennetään käsittämään myös Servinniemen ja Otarannan alueet. Suunnitelman pohjalta on oltava varmistettavissa Otaniemen maanomistajien ja toimijoiden sitoutuminen esitettyihin toimiin.
.
Työn ohjausryhmään ovat kuuluneet Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksesta:
Torsti Hokkanen, Juhani Lehikoinen, Meiri Siivola, Annina Stadius, Davy Beilinson, Olli Koivula, Ossi Keränen.
.
Työn aikana on haastateltu Kari Talvitietä Aalto-yliopistokiinteistö Oy:stä, Tuomo Hahlia Senaatti-kiinteistöistä ja Antti Mäkistä Tapiolan kehittämisprojektista. Lisäksi työn kommentointiin ovat osallistuneet Juhani Vuola Espoon teknisestä keskuksesta ja Solja Mäkelä rakennusvalvontakeskuksesta. Työn laatimisesta ovat vastanneet Trafix Oy:stä
Juhani Bäckström, Armi Vilkman ja Esa Karvonen.Työ alkoi elokuussa 2013 ja päättyi tammikuussa 2014.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s