MONITILATOIMISTO – ohjeita käyttöön ja suunnitteluun
Suvi Nenonen, Ursula Hyrkkänen, Heidi Rasila, Valtteri Hongisto, Jukka Keränen, Hannu Koskela, Esa Sandberg
Raportti on vapaasti ladattavana sivulla www.ttl.fi/toti. Dokumenttiin ei liity tekijänoikeudellisia rajoituksia hanketta toteuttaneiden tutkimuslaitosten tai
rahoittajien puolesta.
”Monitilatoimisto on tietotyön murroksen synnyttämä uusi, joustava ja muunneltava
tilakonsepti. Se tarjoaa toiminta-alustan lisääntyvälle ja monimuotoistuvalle yhteistyölle sekä niille työrupeamille, jolloin yksin tehtävä työ ja keskittyminen ovat tärkeitä.
Monitilatoimiston tulisi mahdollistaa sopivan työtilan valinnan kulloiseenkin työtehtävään: rauhallisia työtiloja keskittymistä vaativille töille sekä ryhmätyötiloja ja kohtaamispaikkoja erikokoisille ja erityyppisille neuvotteluille ja yhteistyötilanteille.
Uudenlaiset toimistojen käyttötavat ovat lisääntyneet kehittyvän tieto- ja
kommunikaatioteknologian myötä: mukana kannettavat laitteet eivät sido työntekijöitä
yhteen kiinteään työpisteeseen ja henkilökohtaiseksi nimetyn työpisteen sijasta toimistossa on yhteiskäytössä olevia erilaisia työtiloja, joita käytetään tilanteen mukaan.
Henkilökohtaisia työpisteitä voidaan kuitenkin nimetä niille, joille se työn luonteen
mukaisesti on tarkoituksenmukaista. Tarkoituksena on siis työympäristö, jossa on erilaisia ratkaisuja erilaisille käyttäjäprofiileille.
Monitilatoimistossa on erilaisia työtiloja, esim. avotila, kokoustila, vetäytymistila, lounge.
Työntekijät työskentelevät pääasiassa avoimessa tilassa muiden työntekijöiden kanssa ilman omaa erillistä työhuonetta tai edes omaa pysyvää työhuonetta. Käsitettä monitilatoimisto käytetään erikseen perinteisistä ääriratkaisuista, joita ovat huonetoimisto (työ tehdään pienissä yhden tai muutaman hengen työhuoneissa) ja avotoimisto (tarjolla on pääsääntöisesti henkilökohtaisia työpisteitä avoimessa ympäristössä lukuun ottamatta joitakin huoneita).”
Raportti on syntynyt TOTI-hankkeen aikana ja siihen on koottu tietoa sekä
tutkimushankkeesta, mutta myös aikaisemmista tutkimushankkeista ja rinnakkaisista
hankkeista ja kansainvälisistä suunnitteluohjeista (esim. Van Meel, 2011).
TOTI-hanke toteutettiin vuosina 2009-2012. Sen toteuttivat Työterveyslaitos, Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu, Turun yliopisto ja Satakunnan ammattikorkeakoulu.
Hankkeen rahoittivat Tekes, toteuttavat tutkimuslaitokset sekä 15 yritystä (Martela, Isku
Interior, Saint-Gobain Rakennustuotteet, Mood Works, Fläkt Woods, Halton Group, Audico Systems, Conbalance, Elisa, Wärtsilä Finland, Telia Sonera Finland, OP-Pohjola, Senaattikiinteistöt, Suomen yliopistokiinteistöt ja NCC Rakennus).