Towards a Learning Center with an open ear for partners

In spring 2013 several service units of the Aalto university contacted the library and expressed an interest in co-operation with regards to the planned Learning Center. The opportunities presented had to be seized and with designer Valeria Gryada we began interviewing the service units. The aim was to explore potential partners to accompany us to offer services in the Learning Center premises.

The requirements and wishes of the service units seemed quite similar to each other. To a great extent they also appeared similar to the wishes expressed in workshops held with students and researchers, e.g. including variety in working spaces from group working areas to quiet study spaces, gathering places and coffee shop services.

From potential partner’s point of view the perspective for the service center is however slightly different. The service units see the Learning Center becoming a vantage point and a venue for events where Aalto University’s research and activities become presented alongside different events. At the same time the center would function as a meeting point and an interaction unit, where visitors from near and far are received. All interviewees saw that the Learning Center is extremely welcome as a shared and neutral space for everyone. New kinds of spaces are being designed for the Learning Center that could fulfill these wishes.

The set of interviews have not only shown a positive attitude of other Aalto University service units towards the Learning Center, but also provided a great deal of practical information for the planning process from estimated space requirements to equipment recommendations. All service units and teams offer excellent expertise in their respective fields, and the future Learning Center can become a great example of effective collaboration between various Aalto University service units on the operational level.

Riitta-Liisa Leskinen
riitta-liisa.leskinen@aalto.fi
Customer Relationship Manager
Aalto University Library

Valeria Gryada
valeria.gryada@aalto.fi
Designer
Aalto University Library


Oppimiskeskukseen kumppania kuunnellen

Keväällä 2013 moni yliopiston palveluyksikkö otti kirjastoon yhteyttä ja kertoi olevansa kiinnostunut yhteistyöstä suunnitteilla olevan Oppimiskeskuksen suhteen.  Tilaisuus oli siis hyödynnettävä ja ryhdyimme suunnittelija Valeria Gryadan kanssa haastattelemaan palveluyksiköitä. Tavoitteenamme oli selvittää potentiaalisia kumppaneita Oppimiskeskuksen tiloihin eli kenen kanssa tarjoaisimme palveluja.

Palveluyksiköiden tarpeet ja toiveet olivat keskenään hyvin samanlaisia. Samalla ne olivat suurelta osin samoja kuin työpajoissa esiin nousseet opiskelijoiden ja tutkijoiden toiveet eli toivottiin mm. erilaisia työskentelytiloja ryhmätyötiloista hiljaisiin tiloihin, erilaisia kokoontumistiloja sekä kahvilapalveluja.

Kuitenkin palveluyksiköiden tulokulma oli hieman toinen. Palveluyksiköt toivovat, että Oppimiskeskuksesta tulisi näköala- ja tapahtumapaikka, jossa erilaisten tapahtumien yhteydessä esiteltäisiin Aalto-yliopiston tutkimusta ja toimintaa. Samalla se toimisi kohtaamispaikkana ja vuorovaikutusyksikkönä, jossa otettaisiin vastaan vierailijoita läheltä ja kaukaa. Kaikki haastateltavat kokivat Oppimiskeskuksen erittäin tervetulleena, koska se tulee olemaan kaikille yhteinen ja neutraali tila. Oppimiskeskukseen pyritäänkin nyt suunnittelemaan uudenlaisia tiloja, joissa nämä toiveet voisi toteuttaa.

Sen lisäksi, että palveluyksiköt osoittivat haastattelujen perusteella suhtautuvansa Oppimiskeskukseen erittäin positiivisesti, haastattelut tuottivat runsaasti tietoa suunnitteluprosessiin tila- ja laitevaatimusten osalta. Kaikki palveluyksiköt tarjoavat loistavaa asiantuntemustaan käyttöömme, ja tulevasta Oppimiskeskuksesta voi tulla hieno esimerkki Aalto-yliopiston palveluyksiköiden yhteistyöstä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s