Yhteistyöllä vaikuttavuutta 2/2013 @ Urban Mill

RYM Sisäympäristöohjelma kokoontui Urban Millissä työryhmän tutkijoiden keskinäiseen vuoden 2013 toiseen kvartaaliseminaariin. Seminaarissa esiteltiin tutkimushankkeen nykytilaa, jonka lisäksi nostettiin esille muutamia tuloksia. Kaiken kaikkiaan vuoden 2013 aikana Sisäympäristöohjelman neljässä työpaketissa oli saatu aikaiseksi 14 journal-artikkelia ja 32 konferenssijulkaisua.

kuva1

Kokonaisuudessaan ohjelmaan oltiin tyytyväisiä, ja todettiin, että työn tekemisen taso on noussut ohjelman edetessä sekä Academic Work Groupin perustamisesta keskusteltiin, jonka tarkoituksena olisi arvioida ohjelman tieteellisen kontribuution tasoa. Tulevaisuuden uhkakuviksi maalailtiin mahdollista riittämätöntä vauhtia tutkimuksessa ja tulosten riittämätöntä uutuusarvoa, mutta kaiken kaikkiaan ohjelma jatkumiseen vielä viimeiseksi vuodeksi suhtauduttiin luottavaisin mielin. Yritystyöpajoja sekä vielä parempaa kommunikaatiota ja toiminnan suunnittelua 4. jaksolle pidettiin tärkeinä mahdollisuuksina tulosten vaikuttavuuden lisäämiseksi.

Työpaketti 4, jonka puitteissa teen osittain väitöskirjaani, oli suurin oman kiinnostukseni kohde, ja omaa sydäntäni lämmittikin äärimmäisen mielenkiintoiset nostot yritysyhteistyöstä, kuten Aalto-yliopiston kiinnostuneisuus alueen kehittämiseen tutkimustulosten avulla, Constin avaus käyttäjälähtöisistä tilakorjaushankkeista ja NCC:n työn alla oleva School Design Manual. Myös tieteellinen kontribuutio tässä nimenomaisessa työpaketissa oli mainitsemisen arvoista – 9 journal-artikkelia ja EuroFM vuoden tutkijapalkinto Kaisa Airolle. Onnea Kaisa!

kuva2

Pääpuhujana tilaisuudessa esiintyi Sami Kärnä, joka kertoi onnistuneen rakennusprojektin vaikutuksista käyttäjätyytyväisyyteen. Hänen tutkimuksensa perustuu toteuttajaorganisaation tekijöiden kuten rakennuttajien, urakoitsijoiden, tilaajan ja suunnittelijoiden toisistaan antamaan palautteeseen, joka kootaan yhteen, ja jota analysoidaan ProPal projektipalautejärjestelmän avulla. Esitys sai aikaan vilkasta keskustelua, ja uusia kysymyksiä käyttäjätyytyväisyyden ja onnistuneen rakennusprojektin korrelaatiosta nousi esille. Seminaarin toinen osio oli varattu kolmelle eri työpaketin erilaisen tutkimustuloksen esittelylle: teemoina Ciaran Flynnin esittämä maassa varastoitavan aurinkovoiman herkkyystarkastelu, Anssi Joutsenniemen Human&Green visuaaliset 3D-mallit työympäristöistä ja työntekijöistä sekä Pertti Pasasen ja Erkki Kähkösen esittämä ilmatiiviyttä ja ilmavirtauksia käsittelevä vertaileva tutkimus uudenaikaisessa passiivitalossa ja perinteisessä omakotitalossa. Todella mielenkiintoisia kysymyksiä ja keskusteluja käytettiin näiden lyhyiden esitystenkin päätteeksi.

kuva4kuva3

Kaiken kaikkiaan ymmärsin seminaarin myötä ensimmäistä kertaa, kuinka äärimmäisen pientä kontribuutiota edustan itse koko työpaketissa, Sisäympäristö-ohjelmassa, RYMshokissa, kansallisella tasolla ja viimekädessä maailman tasolla. On mielenkiintoista nähdä, miten erilaiset tulokset nivotaan tulevaisuudessa yhteen – paljon on vielä työtä jäljellä, mutta vahva yhdessä tekemisen meininki, tulosten vaikuttavuus sekä sitä myötä usko hankkeen jatkumiseen vielä viimeiselle kaudelle vaikutti tilaisuuden perusteella olevan vankka kaikilla tutkimuksen osapuolilla.

Eelis Rytkönen

Kampusheebo, tohtorikoulutettava

eelis.rytkonen@aalto.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s