Urban Milliin kasvaa uudentyyppistä ääniympäristöä

AaltoSenses -ääniympäristöjärjestelmä kasvaa Urban Millissä vaiheittain, evolutiiivisesti. Ensimmäiset asennukset tehdään heinäkuun alussa.AaltoSenses-PaneeliLogo_2013

AaltoSenses on Aalto-yliopiston suojissa syntynyt aistimaailmoja rakentava hanke. AaltoSenses -nimellä tuotetaan aistit huomioonottavia toiminnallisia interiöörejä. Moniaistisuuteen pyritään kaikessa. Interiöörejä kehitetään tästä syystä yhteistyössä autismin kirjon edustajien kanssa. Heillä on harjaantunut ja herkkä näkemys hyvästä aistimaailmasta. Se mikä autismin aistivaikeuksissa on tarpeellista tai välttämätöntä on tietenkin hyvää ja esteetöntä ympäristöä kaikille.

Kaikki AaltoSenses-äänisisällöt ovat toiminnallisia. Urban Millissä kyseeseen tulevat ensisijaisesti taustahälyn haittoja vähentävät äänipeitot sekä tunnelmaa luovat musiikin ja luonnon yhdistävät äänimaailmat. Sisältöjä kehitetään yhdessä autismin kirjon henkilöiden ja järjestöjen kanssa, jotta pienetkin nyanssit saadaan kohdalleen.

AaltoSenses kehittää moniaistisia toiminnallisia ympäristöjä hyvin erilaisissakin mittakaavoissa. Pienin interiööri voidaan luoda tulppakuulokkeisiin ja siitä skaala kattaa puettavat, kannettavat, kalusteisiin, huonetiloihin ja ulko-oleskelupaikkoihin luodut interiöörit. AaltoSenses-sävelteitä tulee myös Urban Millin pihalla rakenteilla olevaan Päiväunenpaikka.fi -konttiin, joka on esillä Tall Ships Races -tapahtumassa 17.-19.7.2013 Helsingin Hietalahdentorilla.

Ensi vaiheessa Urban Kitchenin oven viereisen kopin seinään tulee SensePaneeli, joka toimii äänien jakelukeskuksena. Tästä hanke jatkuu pienin askelin laajemmaksi ja eri kohteiden äänimaisemia yksilöiväksi, jopa tilan hahmottumista opastavaksi maailmaksi. Vierailijoilta toivotaan kommentteja havainnoista tarralapuilla.

AaltoSenses on Aalto-yliopiston Signaalinkäsittelyn ja Akustiikan laitoksen sekä Aalto Protomo Espoon spin-off, jota isännöi niinikään spin-offina syntynyt Aaltomo osuuskunta (perustettu 2011). Ääni- ja haptiikkamaailmaa AaltoSenses-hankkeessa on luomassa myös RESONOIVA design Oy (perustettu 2013).

AaltoSenses, Heikki T Tuominen, 050 390 2877, LinkedIn: httuominen

RESONOIVA design Oy, Jukka Linjama, https://soundcloud.com/1ukka, jukka@resonoiva.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s