Espoo on yksi Euroopan innovaatiopääkaupunkikisan voittajakaupungeista

Espoon kaupungin tiedote 11.9.2019:

 

Espoon kaupunki on valittu kuuden parhaan joukkoon Euroopan komission kilpailussa, jonka voittaja nimetään Euroopan innovaatiopääkaupungiksi (iCapital). Aiemmin suomalaiskaupungit ovat sijoittuneet parhaimmillaan 10 parhaan joukkoon. Kuuden kärkeen sijoittuminen tuo Espoolle 100 000 euron palkinnon paikallisen innovaatiotoiminnan kehittämiseen.

Innovaatiopääkaupunkikisaan haki kaupunkeja 16 maasta. Espoo oli ainoa suomalainen ja pohjoismainen kaupunki jo 12 finalistin joukossa. Kuuden kärjessä ovat Espoon lisäksi Antwerpen (Belgia), Bristol (Iso-Britannia), Glasgow (Iso-Britannia), Nantes (Ranska) ja Rotterdam (Alankomaat).

Koko kisan voittaja palkitaan miljoonalla eurolla. Voittaja julkistetaan 25.9.2019 EU:n tutkimus- ja innovaatiopäivillä (EU Research and Innovation Days) Brysselissä.

”Jo tämä on meille voitto! Olemme saaneet kiitosta siitä, että Espoo-tarina itsessään on jo innovaatio. Teemme ainutlaatuisella ja kokonaisvaltaisella tavalla kehittämistyötä Kaupunki palveluna -mallin mukaan, yhteiskehittäen Make with Espoo -hengessä. Se tarkoittaa, että kehitämme palveluja innovatiivisesti yhdessä espoolaisen asukas-, yritys- ja tutkimusyhteisömme kanssa”, kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä sanoo.

Kaupunki palveluna- eli City as a Service -malli on uudenlainen tapa vastata kasvaviin ja monimuotoistuviin palvelutarpeisiin. Tavoitteena on tuottaa palveluja verkostomaisesti yhdessä kumppanien kanssa, digitalisaatiota ja olemassa olevia kyvykkyyksiä (tiloja, varusteita, osaamista) hyödyntäen. Asukkaiden osallistuminen palvelujen muotoiluun on avainasemassa, ja kaupunki avaa dataa siten, että kuka tahansa voi kehittää palveluteknologiaa.

Kehittämisessä kolme kulmakiveä

Espoon asiantuntijatiimi (kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, palvelukehitysjohtaja Päivi Sutinen, projektipäällikkö Veera Vihula ja elinkeinopäällikkö Harri Paananen) kävi viime viikolla Brysselissä ”pitchaamassa” eli pitämässä kisan tuomaristolle täydentävän esittelyn Espoon valttikorteista.

Esitys rakentui kolmen englanniksi C-kirjaimella alkavan kulmakiven varaan: Community, Collaboration, Co-creation. Suomeksi voidaan puhua kolmesta Y:stä: yhteisö, yhteistyö ja yhteiskehittäminen.

”Kisassa haetaan kaupunkia, joka pystyy parhaiten osoittamaan, kuinka se valjastaa innovaatiotoimintansa asukkaidensa arjen edistämiseksi. Juuri tästä espoolaisessa ajattelussa on kyse: asiakaslähtöisestä palvelujen kehittämisestä yhdessä yritysten, tutkimuslaitosten, yhdistysten ja asukkaiden kanssa. Myös Espoo-tarinan kulmakiviä on osallistaminen ja asukkaiden arjen helpottaminen”, Mäkelä toteaa.

Konkreettisina esimerkkeinä espoolaisesta tekemisestä Brysselissä esiteltiin muun muassa Espoo-tarinaa, Kaupunki palveluna -mallia, kaupunginkirjastoa yhteisöllisyyden rakentajana, palvelutorikonseptiin perustuvaa Business Espoota, bio- ja kiertotalousratkaisujen testialustaa Cleantech Gardenia, Make with Espoo -yhteiskehittämisen mallia sekä eettisen hakkeroinnin lukiokurssia Hack with Espoo.

Lisätietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s