KOTIÄLYÄ SUOMESTA: YHTEISHANKE RATKOO ÄLYKODIN HAASTEITA

Muutaman vuoden päästä saatamme asua, tehdä töitä ja viettää vapaa-aikaa kodissa, jonka sovellukset mukautuvat käyttäjän tarpeisiin aiempaa paremmin Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi, että kodin älytelkkari tunnistaa kotiin tulevan käyttäjän ja virittyy automaattisesti suosikkikanavalle, kodin hallinta- ja turvallisuuspalvelut näkyvät yhdestä käyttöliittymästä, kodin valaistus seuraa käyttäjää, henkilövaa’an ja askelmittarin tiedot siirtyvät automaattisesti henkilökohtaiseen terveystaltioon tai jääkaappi ehdottaa fyysisen aktiivisuuden perusteella ostoslistaa kännykkään.

Sähköisten palvelujen hyödyntäminen suomalaisissa kodeissa on vielä alkutaipaleella. Usein vain välttämättömimmät palvelut (kuten verkkopankkisovellukset) ovat käytössä ja erityisesti ikäihmisillä on haasteita hyödyntää tietotekniikkaa. Kodin laitevalmistajat ja palvelutarjoajat tarjoavat yksittäisiä erillisratkaisuja, joiden integroitavuus ja käytettävyys ovat lapsenkengissä. Esimerkkejä on lukuisia: kuluttajat eivät löydä helposti heille olennaisia palveluita, palvelut asentuvat ”satunnaisesti” päätelaitteille, sama palvelu toimii eri tavalla eri laitteilla, uuden laitteen tai palvelun käyttöönotto vaatii atk-asiantuntijan taitoja tai yhden toimittajan sovellus ”kaappaa” käyttöönsä tietokoneen jne. Lista on pitkä ja yleensä kodin älyratkaisut on tehty teknologian ehdoilla, ei kodin ja sen asukkaiden tarpeiden mukaisesti.

Suomalainen hanke ‘Koti palvelualustana’ pyrkii ratkomaan haastetta rakentaa kodin palveluista asukaslähtöinen kokonaisuus. Hankkeessa on mukana julkisista toimijoista Liikenne- ja Viestintäministeriö, DIGILE, Pyhtään ja Espoon kunnat sekä Itä-Suomen yliopisto. Yksityisiä yrityksiä on kymmenkunta.

Jyväskylän Asuntomessuilla on esillä ensimmäisiä maistiaisia hankkeen tuloksista, jossa taulutietokoneella voidaan hallita kodin turvallisuutta. Ikäihmisille soveltuvia hyvinvointipalveluja on tuotu samaan palvelunäkymään. Kotona pärjääminen helpottuu kotiälyn tarjoaman palvelunäkymän avulla.

Hankkeen kunnianhimoisempi tavoite on luoda uusia palvelukonsepteja kansainvälisiä standardeja hyödyntäen ja kehittää käytäntöjä kodin laitteiden ja palveluiden välisen integraation ja henkilökohtaisen käytön helpottamiseksi.

Jyväskylän Asuntomessuilla voi tutustua tarkemmin kotiälyyn ja älykkään kodin laitteisiin ja palveluihin osastolla Sisustus ja Rakennushallissa. Messuilla hankkeeseen osallistuvat tahot haluavat kerätä kuluttajien palautetta ja toiveita jatkokehitystyötä varten.

Tervetuloa tutustumaan!

LISÄTIETOJA:

Juha Lipiäinen, Active Life Village Oy, puh. 040 50 37444

HANKKEESEEN OSALLISTUVAT TAHOT

ActiveLifeVillage                                         www.activelifevillage.fi

Addoz Oy                                                  www.addoz.com

Anvia Oyj                                                   www.anvia.fi

Beddit Oy                                                  www.beddit.com

Bonwal Oy                                                www.bonwal.com

Digikonkarit/Ilolla Oy,                                 www.ilolla.fi

Electrix Oy                                                www.electrix.fi

F-Secure Oyj                                             www.f-secure.com

Helmivisio Oy                                             www.helmivisio.fi

Mohinet Oy                                               www.mohinet.fi

Oppimaa Oy                                             www. hyvinvointimedia.fi

Pienipiiri Oy                                                www.pienipiiri.fi

PlayGround Finland Oy                             www.anyplayground.com

UrbanMill                                                  www.urbanmill.org

 

Pyhtään kunta                                              www.pyhtaa.fi

Espoon kaupunki                                        www.espoo.fi

Liikenne- ja viestintäministeriö                     www.lvm.fi

Digile Oy                                                      www.digile.fi

Itä-Suomen Yliopisto/

Ympäristötieteen laitos                               http://www.uef.fi/fi/ympti

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s