Aalto, A-laitos: Townhouse-talotyyppi kiinnostaa yllättäviä kohderyhmiä!

Aalto-yliopisto tiedote: Townhouse-talotyyppi kiinnostaa yllättäviä kohderyhmiä

Tutkimus antaa viitteitä, että townhouse puhuttelee edelläkävijäasukasryhmää, joka olisi valmis tinkimään asuinneliöistä ympäristösyistä.

Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen Dream Home -tutkimuksessa selvitettiin townhouse-talotyypin haluttavuutta. Lapsiperheiden rinnalla tutkimuksessa tunnistettiin kooltaan ja elämäntyyliltään erilaisia townhouse-asumisesta kiinnostuneita ryhmiä. Kiinnostus townhouse-asumiseen on suurinta ryhmissä, jotka arvostavat kaupunkikeskustamaista ympäristöä. Kuitenkin myös vehreämpää asuinympäristöä arvostavat suhtautuvat myönteisesti townhouse-asumiseen.

Tutkimuksessa pureuduttiin erityisesti siihen, millä ehdoilla townhouse-asuminen voi vastata erilaisten kotitalouksien asumistarpeisiin ja miten nämä tarpeet voitaisiin huomioida townhouse-alueiden kaupunkisuunnittelussa.

Merkityksellisiä tekijöitä talotyypin suunnittelun kannalta ovat olleet asenne asuinalueen tiiviyttä kohtaan sekä suhtautuminen sosiaalisiin kontakteihin ja yhteisöllisyyteen. Tutkimuksessa tunnistettiin neljä elämäntaparyhmää.

‒ Näitä tekijöitä käyttäen tunnistimme neljä ryhmää: vilkkaat sosiaaliset, vilkkaat privaatit, väljät sosiaaliset  sekä väljät privaatit. Merkille pantavaa mittarien tunnistamisessa olikin se, että urbaani, rakennettu kaupunkitila ei korreloi yhteisöllisyyden kanssa. Tiiviys ei siis suoraan synnytä yhteisöllisyyttä, kertoo tutkija Anne Tervo.

Tutkimus tarttui myös erilaisten rakentamistapojen kiinnostavuuteen. Suoraan rakennuttajalta ostaminen ja rakennuttajakonsultin palveluiden käyttäminen kiinnostivat kohderyhmiä eniten. Kyselytutkimuksen aineisto kertoo myös yllättävän suuresta kiinnostuksesta yhteistiloja kohtaan. Tutkimus antaa viitteitä siitä, että townhouse puhuttelee edelläkävijäasukasryhmää, joka olisi valmis tinkimään asuinneliöistä ympäristösyistä.

‒ Townhouse-talot ovat tällä hetkellä kooltaan suurempia, mitä vastaajien toiveasunnon pinta-ala olisi. Tulos voisi viedä konseptin kehitystä uudenlaiseen suuntaan, kommentoi Tervo.

Tutkimustuloksia hyödynnetään suomalaiseen kontekstiin soveltuvien townhouse-talotyyppien suunnittelu- ja kehitystyössä. Tulosten valossa on ilmeistä, että talotyypin suosion kasvattaminen edellyttää suunnitteluratkaisuja, jotka räätälöidään suhteessa eri elämän- ja asumistyyleihin ja tätä kautta onnistuneiden ja kohderyhmiä puhuttelevien esimerkkikohteiden rakentamista. Lisäksi rakennusmääräykset vaativat joustavampaa soveltamista muun muassa esteettömyyden ja kiinteistön jaettavuuden näkökulmasta.

Townhouse_EmmiJaaskelainen.jpg

Tutkimuksen taustalla ovat pääkaupunkiseudun kaavoitushankkeet, joiden tavoitteisiin sisältyy asumisvaihtoehtojen monipuolistaminen uusien urbaanien talotyyppien avulla. Townhouse-talotyypillä tarkoitetaan pitkiltä sivuiltaan naapuritalossa kiinni olevaa pientaloa, jossa on oma katutason sisäänkäynti sekä pieni etu- ja takapiha. Katutilaan rajautuvat talorivit muodostavat tiivistä ja pienimittakaavaista kaupunkirakennetta.

Hanke jatkuu syksyllä 2014, jolloin kyselytutkimuksen aineistoa syvennetään työpajatyöskentelyssä. Koko hankkeen tutkimustulokset raportoidaan alkuvuodesta 2015.

Lisätietoja:

Professori Hannu Huttunen
p.040 0844967
hannu.huttunen@aalto.fi

Tutkija Anne Tervo
p. 040 776 9814
anne.tervo@aalto.fi

Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitos

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s