Ratekoulutuksen pikkujoulut räjäyttivät tajunnan

Tapaamisia, ideoita, biletystä…

Satakunta iloista tonttua: kouluttajia, konsultteja ja yhteistyökumppaneita oli viettämässä Ratekoulutuksen legendaarisia pikkujoulujuhlia Urban Millin mahtavissa tiloissa Otaniemessä 19. marraskuuta.

Fiilinki oli vähintäin upea ja useimmilla ihmisillä oli tarkoituksena paitsi juhlia myös vaihtaa ajatuksia ja ideoita tuttujen ja uusien, mahdollisesti tulevien kollegojen kanssa.

WP_20151119_21_25_23_Pro

Alkuillan keskusteluissa nousi pikkujoulusta huolimatta esille Suomen vaikea taloudellinen tilanne.

Illan (yksi) isäntä, Ratekoulutuksen koulutustuottaja Sampo Korppoo tiivisti tilanteen ongelmallisuutta: – Nyt ei mikään ”pehmeä” aihe myy, vaan pitää olla jokin ihan konkreettinen juttu, esim. sosiaalisen median hallinta. Nyt ollaan somessa – entä sitten?

Korppoon mukaan asiakas haluaa nähdä varsin nopeasti sen, mitä hän on sijoittanut kurssiin. – Vielä muutama vuosi sitten PKT-yrityksen kannattavuuden parantaminen tilaisuus veti hyvin, nyt harvempi enää tulisi juuri sellaiseen koulutukseen.

 • Sen sijaan tätä aikaa kuvaa hyvin, että hittituotteeksemme on noussut Toimitusjohtajan ja hallituksen jäsenen vastuut, kertoi Sampo Korppoo, veti tonttulattiaan hieman syvemmälle päähänsä ja teki lähtöä vieraidensa luo.
 • Toivon todella että ihmiset viihtyvät täällä ja pääsevät rentoutumaan, nyt ollaan positiivisella mielellä! Ja juhlitaan!

Stressin hallintaa

Seuraavaksi törmään Treasure Couchin toimitusjohtajaan Johanna Verhoon. Hän kertoo auttavansa yrityksiä ja organisaatioita stressin hallintaan ja työn ilon tuottamiseen liittyvissä kysymyksissä.

 • Kiristyvä työtahti ja muutenkin kiireinen elämänrytmi tahtoo tuoda stressiä kenen tahansa arkielämään, mutta kun ajatellaan lukuisia työpaikkoja, joilla vaaditaan aina enemmän ja tahtia kiristetään, stressiä tahtoo väkisin syntyä.

Verhon mukaan hänen valmennuksissaan pyritään tekemään ihmisten elämää helpommaksi ja edistämään hyvinvointia.

 • Lyhyesti tavoitteemme on lisätä työn iloa ja vähentää stressiä.
 • Panemme ryhmän työskentelemään helpon tehtävän ratkaisemiseksi, joka ei tosiasiassa olekaan ihan helppo. Seuraamme, mitä ryhmässä tapahtuu ja millaista palautetta ryhmän jäsenet antavat toisilleen, iloitaanko onnistumisesta.
 • Sitten yhdessä puramme tehtävän ja käymme ryhmän vaiheet analyyttisesti läpi.

Illalta Verho odottaa hyvää fiilistä ja myös uusia kohtaamisia. – Olen jo ehtinytkin jutella muutaman minulle uuden henkilön kanssa.

 • On tosi rakentavaa ja mielenkiinoista kuulla heiltä asioista ja poimia niistä ehkä jotain tähän minun juttuuni, sanoo Verho lähtiessään hakemaan juotavaa ja pikkupurtavaa.

Suomen ICT -keskittymä

 • On suorastaan hämmästyttävää ajatella, että kaikkien tuntemassa Piilaaksossa Kaliforniassa on noin 60 000 ICT -alan ammattilaista, huippuosaajaa.
 • Mutta aika harva tulee ajatelleeksi, että meidän omalla pääkaupunkiseudullamme on myös hieman yli 60 000 saman alan osaajaa, toteaa osakas ja johtava konsultti Jarmo Hallikas Falcon Leaderiltä.

Hän selvästi valaa uskoa tulevaisuuteen. – Nyt kun teollisuutemme hintakilpailukyky on syöty, on entistä tärkeämpää panostaa digitalisaatioon ja uusiin innovaatioihin.

Suomalaisen innovaatiokyvyn menestystuotteista hän mainitsee salolaisen Led-valojen valmistajan.

 • Tänä iltana pyrin tapaamaan mahdollisimman monta uutta ihmistä. Kuka tietää, mitä jokin tapaaminen tuo mukanaan, hän lisää.
 • Itse en aio olla valomerkkiin asti – ai niin, eihän täällä valomerkkiä tulekaan – mutta varmasti moni, mikäli aikaisempiin bileisiin on uskomista, viipyy reilusti yli puoliyön, myhäilee mies.

Tanssia ja seurustelua

Jyväskylästä saapunut bändi virittelee jo soittimiaan. Eriväriset spottivalot värittävät ilmaa ja väkijoukko aaltoilee ja kuhisee.

WP_20151119_21_23_07_Pro

 • Meininki alkaa olla selvästi hyvä, toteaa Ratekoulutuksen pitkäaikainen kouluttaja, Intension seniorikonsultti ja osakas Matti Valkama. Mies tunnetaan yhtenä alansa huippuosaajana.

Hänen mukaansa hyvältä valmentajalta tai kouluttajalta vaadittavat taidot voidaan kiteyttää aika lyhyesti – mutta niiden saavuttamiseksi ei ole oikoteitä.

 • Asiaosaaminen on tietysti lähtökohta. Sitten erittäin hyvä valmistautuminen ja tilaisuuden toteuttamiseen liittyviä asioita. On tärkeää, osallistujat lähtevät mukaan, eivätkä jää passiivisiksi.

Valkama ei tietenkään paljasta kaikkia korttejaan, mutta pelkästään hänen valmistautumisensa kertoo paljon. – Käyn haastattelemassa tulijoita, heidän esimiestään ja heidän alaisiaan. Näin saan jo etukäteen mahdollisimman tarkan kuvan kunkin henkilön ominaisuuksista ja siitä, mihin toivotaan esim. parannusta.

Viehkeä daami tulee hakemaan Valkamaa tanssimaan, enkä tietenkään halua olla esteenä.

Bilebändi Efekti on aloittanut musisoinnin ja laulusolistina toimii häikäisevä Krista Viinikainen.

IMG_5100

Ihmiset tanssivat ja joraavat, pienemmissä ryhmissä käy keskustelun pörinä, pikkusuolainen ja juomat tekevät kauppansa.

Tunnelma on käsin kosketeltavan loistava.

Aina energisen ja superiloisen koulutustuottaja Erja Laurilan sanoin: – Kun on vuosia harjoitellut, hauskanpitokin alkaa sujua.

 

Juha Muurinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s