Kaupan ”big boxit” tekevät paluuta keskustoihin

”Jos takavuosina erilaiset teknologiakeskukset ja tiedepuistot houkuttelivatkin nuoria kykyjä insinöörireservaatteihin, nyt start up –skene on elää pikemminkin kaupunkimaisissa ympäristöissä, jossa yhdistyvät asuminen, työpaikat sekä kaupalliset ja vapaa-ajan palvelut. Jopa Piilaaksossa vakiintuneet suuret ICT-yritykset ovat joutuneet avaamaan toimipaikkoja San Franciscon keskustaan saadakseen kyvykästä työvoimaa.”

Nokkela Kaupunki

Expert Stockmannille, XXL Kluuvin kauppakeskuksen ankkuriksi, Gigantti Forumin kauppakeskukseen, Skanno Ruoholahdesta takaisin ydinkeskustaan, Plantagen avasi keväällä Kamppiin kauppakeskukseen konseptoidun myymälän ja Ikeakin on pohtinut kaupan sijoittamista Pasilaan.

Kaikki nämä ovat ”tilaa vievän kaupan” tai ”big boxien” esimerkkejä, jotka ovat perinteisesti sijoittuneet kaupunkien reuna-alueilla hyvien henkilöautoyhteyksien päähän, joissa maata riittää ilmaiseen maantasopysäköintiin. Tämän lisäksi Kesko on ilmoittanut avaavansa Forumiin ensimmäisen K-Rauta Expressin, ja uudistavansa Citymarket-konseptin, mikä tarkoittanee käyttötavarapuolen selvää supistumista.

Suomi kaupungistuu ja liikennekäyttäytyminen on muutoksessa. Suurimmat kaupunkiseudut Helsinki ja Tampere panostavat raideliikenteen kehittämiseen ja kaupunkielämästä innostuneiden kansalaisten mielenkiinto autoiluun hiipuu. Sillä aikaa kun Helsingin Kauppakamari vastustaa moottoriteiden bulevardisointia ja Tampereella kiukutellaan, kun jokaisen kaupan eteen ei keskustassa pääse ilmaiseksi pysäköimään, uudistumiskykyisin kauppa on jo herännyt muutoksen ja menee sinne missä ihmisetkin ovat eli keskelle elämää kaupunkien keskustoihin. Ilmeisesti maksukykyisiä ja autottomia asiakkaita kannattaa palvella siellä missä he liikkuvat ja kauppa on ennenkin kuljettanut pesukoneen kotiin. Tarvitsin hiljattain santapaperia puisen tiskipöytätason…

View original post 190 more words

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s