Essi Ryyminiltä naseva puheenvuoron opetuksen digitalisaatiosta.
”.. rakenteellisten muutosten esteenä ei ole asiantuntijuuden puute, vaan päätöksenteko- ja toimeenpanokyvyn puute. Tarvitaan johtajuutta.”
Mitä digitaalisuus tarkoittaa koulutuksessa?
Digitaalisuus voi tarkoittaa pedagogisesti mielekkäitä työvälineitä ja sovelluksia tai laajaa koulutuksen ekosysteemiä, avoimen tiedon ja tiedonjakamisen mahdollistamaa kokeilukulttuuria. Digitaalisuus voi tarkoittaa oppijakeskeisempää tapaa oppia. Digitaalisuuden määritteleminen mahdollisimman laajasti auttaa koulutusorganisaatiota ymmärtämään, miten digitalisaatio muuttaa maailmaa. Digitaalisuuden määrittely mahdollisimman tarkasti osana jokapäiväistä toimintaa auttaa puolestaan konkretisoimaan, mitä se tarkoittaa käytännössä. Digitaalisten palvelujen tärkeimpänä lähtökohtana pidetään asiakaslähtöisyyttä. Digitaalisten koulutuksen tärkein lähtökohta on oppijakeskeisyys.
Koulutuksen digitalisaatio etenee, vaikka se edellyttää monimutkaisia tekijöitä ja taloudellista panosta, esimerkiksi teknologista infrastruktuuria, helppokäyttöisiä palveluja ja uutta osaamista. Digitalisaatio ilman tavoitteellista johtamista on kuitenkin tehotonta ja päämäärätöntä. Purskeet ja kokeilut eivät vakiinnu kestäviksi ratkaisuiksi.
Digi, johtajat ja asenteet
Palvelualojen työnantajat kysyivät Digitaloudesta kasvua 2015 -selvityksessään tuhannelta palvelualan yritysjohtajalta näkemyksiä digitalisaatiosta. Vastaajista 63 prosenttia ei pidä digitalisaatiota strategisen painotuksen arvoisena asiana. Yritysten kasvuodotukset sen sijaan ovat sitä korkeammat mitä enemmän ne hyödynsivät digitaalisuutta. Euroopan komission vuonna 2013 tekemän tutkimuksen (Survey of Schools – ICT in Education
View original post 935 more words