Verkostot ja kansainväliset osaajat avaimia uusmaalaisten startupien menestyksessä

Uudenmaan liitto tiedottaa
23.5.2017

Helsingin Musiikkitaloon kokoontui tiistaina 23.5. nelisenkymmentä yrittäjää, startup-operaattoria ja päättäjää vauhdittamaan Uudenmaan startup-kentän ja yrittäjille tarjottujen palveluiden kehittämistä. Pöhinästä kasvuun -työpajassa tärkeimpinä edellytyksinä startupien kasvuun esiin nousivat kansainväliset osaajat sekä uudenlaiset verkostot.

Työpajan avannut kansanedustaja Outi Mäkelä kannusti hyödyntämään nosteessa olevaa Suomi-brändiä ja startup-kentän momentumia yritysten kansainvälistymisessä ja kansainvälisten osaajien Suomeen houkuttelemisessa. Mäkelä korosti yhteistyön merkitystä ja kehotti startup-toimijoita esiintymään yhdessä rintamassa ulkomailla. Myös parhaillaan käynnissä oleva maakuntauudistus tarjoaa mahdollisuuden aloittaa puhtaalta pöydältä ja parantaa yrittäjille tarjottavia palveluita.

Uudenmaan haasteisiin on monia ratkaisuja

Työpajan osallistujat nostivat startupien ongelmakohdiksi kansainvälisten osaajien palkkaamisen vaikeuden sekä osaamisen puutteen yritysten kansainvälistymisessä. Ratkaisuiksi ehdotettiin muun muassa startup-yritysten kasvuryhmää sekä kansainvälistä kampanjaa ulkomaisten osaajien Suomeen houkuttelemiseksi. Startup-viisumi sekä englanninkieliset palvelut ovat edellytyksiä kansainvälisten osaajien Suomeen saamisessa.

Startup-kulttuurin kasvusta huolimatta Uudellamaalla on tarve kehittyneemmille yrittäjyysverkostoille. Verkostot ovat avainasemassa tiedonjaossa niin rahoitusta etsittäessä kuin ulkomaisille markkinoille suunnatessa. Verkostojen kehittämiseen tarjottiin ratkaisuksi esimerkiksi startup-yrityksille suunnattua digialustaa, joka keskittäisi yrittäjille hyödyllisen tiedon yhteen paikkaan ja tarjoaisi startupeille mahdollisuuden tiedonjakamiseen. Palvelulle, jossa kokeneet yrittäjät mentoroivat nuorempiaan, on myös suuri tarve.

Pöhinästä kasvuun -työpaja järjestettiin EU-rahoitteisen iEER-hankkeen puitteissa. Kymmenessä maassa toimivan iEER:n tavoitteena on edistää aluetasolla eri toimijoiden yhteistyötä nuorten yrittäjien tukemiseksi sekä tehostaa alueiden innovaatio- ja kilpailukykyä parantamalla startup-yrittäjille tarjottuja palveluita.

Hanketta johtaa Uudenmaan liitto ja Suomesta mukana on lisäksi Laurea- ammattikorkeakoulu.

Lisätietoja: Uudenmaan liitto, projektisuunnittelija Andrina Schroderus, andrina.schroderus(at)uudenmaanliitto.fi

Kuva: Ilpo Vuorivirta, Laurea-ammattikorkeakoulu

Jätä kommentti